top of page

Clean Up - Safety Day στο Δήμο Αθηναίων

157 Βανδαλισμένες πινακίδες «έλαμψαν» ξανά

με την πρωτοβουλία του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»

«Καθαρές Πινακίδες - Ασφαλέστεροι Δρόμοι»

CLEAN 7.jpg

 

Για άλλη μια φορά, η εκστρατεία Clean Up - Safety Day του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» με σύνθημα «Καθαρές Πινακίδες - Ασφαλέστεροι Δρόμοι», στέφθηκε με επιτυχία. Η Δράση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Μαΐου 2019, στην περιοχή των Αμπελοκήπων, η οποία παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα βανδαλισμού των πινακίδων οδικής σήμανσης. Η πρωτοβουλία αυτή του Ινστιτούτου τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του Δήμου Αθηναίων και υποστηρίχθηκε ενεργά από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.

 

Πρόκειται για μια σειρά πρωτότυπων και ουσιαστικών δράσεων, που συνεχίζονται με επιτυχία εδώ και αρκετά χρόνια, με σκοπό την άμεση ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι βανδαλισμένες και δυσανάγνωστες πινακίδες οδικής σήμανσης, οι οποίες έχουν «διακοσμηθεί» από μπογιές ή αυτοκόλλητα. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία συνάδει απόλυτα με το όραμα του Ινστιτούτου για «έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα» καθώς στοχεύει στην ενεργό υποστήριξη της υπεύθυνης και ασφαλούς οδήγησης, στην πρόληψη των τροχαίων συμβάντων, αλλά και στην αποκατάσταση του πολιτισμού και της ασφάλειας στους δρόμους και τις γειτονιές της χώρας. Παρόμοιες δράσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στο Μαρούσι, τη Δάφνη, την Ελευσίνα, την Καλλιθέα, και τις Σέρρες, όπου είχαν καθαριστεί συνολικά πάνω από 1.200 πινακίδες. Στις Σέρρες μάλιστα συμμετείχαν εθελοντικά και 100 μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που είχαν εκπαιδευτεί με το βιωματικό πρόγραμμα του Ι.Ο.ΑΣ. για την οδική ασφάλεια. 

 

Στο κάλεσμα του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανταποκρίθηκαν εθελοντές και  μέλη του Ι.Ο.ΑΣ., καθώς και υπάλληλοι της εταιρείας ΒΕΑΤ που συμμετείχαν εθελοντικά στη Δράση. Όλοι μαζί, ξεκινώντας από τη Στάση ΜΕΤΡΟ Αμπελόκηποι στις 9 το πρωί, και αψηφώντας τη ζέστη, κατάφεραν να αποκαταστήσουν 157 έντονα βανδαλισμένες πινακίδες οδικής σήμανσης στους κεντρικούς άξονες και τις παράπλευρες οδούς της περιοχής. Συγκεκριμένα, οι 40 εθελοντές χωρίστηκαν σε 4 ομάδες και έχοντας μαζί τους τα απαραίτητα υλικά προχώρησαν στον καθαρισμό των πινακίδων στις οδούς περιμετρικά του Παναθηναϊκού Γηπέδου, του Νοσοκομείου Έλενα, γύρω από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο, στις οδούς Σούτσου και Τσόχα και έφτασαν μέχρι την Πλατεία Μαβίλη. Παρόλο που πολλές πινακίδες ήταν εντελώς καλυμμένες από αυτοκόλλητα, σε σημείο που να μη μπορεί κανείς να διακρίνει απολύτως τίποτε από τη σήμανση, οι εθελοντές δεν έχασαν το κουράγιο τους και τον ενθουσιασμό τους. Ταυτόχρονα,  κατέγραψαν τα συνολικότερα προβλήματα που συνάντησαν στο δρόμο τους (ξηλωμένες και γερμένες πινακίδες, σήματα όχι καλά βιδωμένα, κλαδιά δέντρων που κρύβουν τη σήμανση, κλπ.), τα οποία θα αποσταλούν σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

 

Η ανταπόκριση του κόσμου κατά τη διάρκεια και αυτής της Δράσης ήταν πολύ ενθαρρυντική και η απήχηση αυτής της προσπάθειας συσπειρώνει συνεχώς φορείς, και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, και ενεργούς πολίτες ενάντια στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στα αστικά κέντρα.

 

Η συμμετοχή στις Δράσεις Καθαρισμού των Πινακίδων γίνεται υπό την καθοδήγηση των έμπειρων μελών του ΙΟΑΣ και είναι ανοιχτή σε όλους τους ευαισθητοποιημένους σε θέματα οδικής ασφάλειας πολίτες.

 

Στηρίξτε κι εσείς την προσπάθειά μας. Όλοι ΜΑΖΙ για την ο-ΔΙΚΗ μας ασφάλεια!

bottom of page